logo-apneuvereniging-bkg

Campagne samen beslissen

Geplaatst op 21-09-2021  -  Categorie: ApneuBulletin  -  Auteur: Ton op de Weegh

samen-beslissen

Waarom deze nieuwe campagne?

‘Het helpt als patiënten zich voorbereiden op het gesprek met hun behandelend arts of zorgverlener. En als zorgverleners open en uitnodigend zijn, zodat de patiënt vragen durft te stellen en vertelt hoe het echt met hem of haar gaat. Met de campagne willen we beiden een duwtje in de rug geven, waardoor samen beslissen gewoner wordt.’ Aldus Caroline de Moor, communicatieadviseur bij Patiëntenfederatie Nederland, waarbij de ApneuVereniging is aangesloten. Zij is de campagnemanager van Samen Beslissen (interview op de website van Platform Uitkomstgerichte Zorg).

 

De belangrijkste boodschap

‘Patiënt en zorgverlener hebben elkaar nodig om tot goede zorg te komen. De gelijkwaardigheid in de relatie krijgt de nadruk. Dat zie je terug in het beeld van twee mensen die elkaar aankijken en met elkaar in gesprek zijn. Je ziet geen witte jassen of een zorgomgeving, maar twee mensen. Het gesprek begint ook gewoon met “hallo”.’

 

Tips voor patiënten

In de anderhalf jaar durende campagne worden concrete tips gegeven. Voor zorgverleners en patiënten. Zoals deze voor patiënten:

  • Schrijf op waarover u zich zorgen maakt. En schrijf op wat u wilt weten. De volgende vragen kunt u stellen: Welke keuzes heb ik? Wat verandert er in mijn leven als ik kies voor een cpap of een mra? Wat gebeurt er als we niks doen?
  • Welke dingen wilt u graag blijven doen? Zijn er onderzoeken of behandelingen die u niet wilt?

 

Voor meer informatie over de campagne Samen Beslissen kunt u terecht op www.begineengoedgesprek.nl.

In ApneuMagazine geven we tijdens de looptijd van de campagne regelmatig meer informatie en tips.